Varför arbeta med pedagogisk dokumentation och IKT?

Lite fler funderingar runt pedagogisk dokumentation och IKT… innan jag sätter igång och läser kurslitteraturen.
Vad?
Pedagogisk dokumentation för att visa elevernas utveckling genom skoltiden, som information till föräldrar, för att berätta och att återberätta historier och händelser. För att repetera och befästa kunskaper. Som ett redskap för reflektion.
Hur?
Med IKT som verktyg går det att göra så otroligt mycket! T.ex. instruktionsfilmer, bildspel, berätta historier, podradio, blogg m.m.  Listan kan göras lång! Eleverna är ofta finurliga och har många idéer om vad de vill göra. Många är de tillfällen då vi har fått lösa problem tillsammans. Eller fått ta hjälp av en annan elev! 
Varför?
Varför använda IKT i samband med pedagogisk dokumentation?
För att det är kul!
För att jag har sett att det lockar fram fantasi, nyfikenhet, skaparlust och motivation hos eleverna.
För att IKT som verktyg ger eleverna större möjligheter att visa alla sina ”sidor”. En guldstund som jag hade i vintras var när en elev i klassen kom fram och sa:
- Du fröken, är det okej om jag gör en film och pratar in bokrecensionen?
Detta istället för att skriva ett inlägg på vår bokblogg. Härligt! 
Ja, helt enkelt för att eleverna ska tycka att det är roligt och meningsfullt att gå i skolan! 
Från en föreläsning av Peter Gärdenfors (hösten 2011) och hans bok ”Lust att lära”  har jag tagit med mig tankarna om hur viktigt det är att lusten att lära kommer inifrån och att vi människor under alla tider alltid har tyckt om att berätta. Jag upplever att IKT är ett fantastiskt verktyg för att nå dit. Detta blev ännu tydligare för mig efter en inspirationsdag i december med Martin Fernström och Josef Sahlin från Årstaskolan som föreläste om “Kunskapshubben” och visade sina bloggar m.m. 
Min förhoppning är att jag under kursens gång ska kunna förankra alla de positiva upplevelser som jag har haft tillsammans med klassen i forskningslitteratur. Jag hoppas också på att vidareutvecklas i min pedagogroll och bli tydligare med att formulera mål och skriva LPPer utifrån styrdokumenten.


2 Comments

  1. Wow! vilken häftig sida du har, Helen. Jag blir så himla inspirerad. Måste starta upp en blogg till hösten via webbstjärnan. Jag såg att de inte öppnade förrän i augusti. Tur att vi började kursen nu så att man har sommarlovetet på sig att lära sig allt nytt. Årstaskolans blogg var ju fantastisk.
    Hur lägger du upp elevernas adresser? Hämtar du dem från Fronter? Använder ni Fronter också eller blir det kaka på kaka?

  2. Tackar! Ja, det har blivit en hel del pillande med bloggar under det senaste halvåret sedan vi blev inspirerade av killarna från Årstaskolan. På skolan använder vi både Fronter och Unikum. Fronter används som informationskanal m.m och Unikum till IUP och bedömningar. Om jag kommer ihåg rätt så kopierade jag in elevernas adresser från Unikum genom att ha två fönster uppe samtidigt. Då gick det ganska fort.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>