Pedagogisk dokumentation – kursstart

Mina första funderingar kring pedagogisk dokumentation.

Att dokumentera skolvardagen har alltid varit roligt! Under årens lopp har det blivit många foton, filmer och bildspel tillverkade av elever och mig.

Sedan flera år tillbaka har vi använt Fronter som plattform för elever, föräldrar och pedagoger på Glasbergsskolan. Under det senaste året har vi använt Unikum för pedagogisk dokumentation av elevernas och pedagogernas individuella utvecklingsplanerna.

Hösten 2011 kom fyrorna i min klass med i ett IKT-projekt för Mölndals kommun. Ett projekt där eleverna fick en Mac-dator per två elever. Tillsammans under låsåret har vi utforskat iMovie, photobooth, Keynote, Google Earth, quickTime m.m.

Under vintern har jag lärt mig grunderna i att blogga. Min kollega Johanna och jag anmälda oss till Webbstjärnas tävling och startade www.storarod.se
I den bloggen har eleverna reflekterat över vad som händer i skolan. De har skrivit inlägg, gjort bilder och filmer. Jag har fått öva mig i att dela färdiga filmer och bildspel till YouTube och sedan vidare till vår blogg.

Under ett temaarbete om kroppen startade vi upp en wikispacesida. Här kunde eleverna i sina smågrupper gå in och arbeta tillsammans med sina valda områden? Det var ett smidigt sätt att ha allt arbete på ett ställe och det visade sig vara lätt att överblicka vad som pågick i arbetsprocessen.

Min förhoppning är att under kursens gång lära mig mer om möjligheterna att koppla ihop elevernas IUPer, pedagogernas LPPer och IKT-dokumentation mot den nya läroplanen så att det blir tydligt för elever och föräldrar t.ex. vid utvecklingssamal.


- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Lärcentrum på Almåsskolan, Mölndal

1 Comment

  1. Jag vill väldigt gärna lära mig mer om wikispace och hur man gör en klassblogg. tur att jag hamnade i er grupp så jag kan sno åt mig alla era goda ideer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>